+31 592 201 001 info@turtlecreations.nl

Metaal gieten met de “verloren was” methode

[vimeo 159788008]

Metaal gieten met de “verloren was” methode

Was kwijt?

Je hebt misschien wel gehoord van de “verloren was” methode, maar we hebben een video gevonden die dit proces tot in detail uitlegt. Dit is een oeroud proces dat gebruikt wordt om solide objecten te creëren door vloeibaar metaal te gieten. Het probleem is het maken van een complexe mal waarin de vloeistof kan stromen zonder de mal te vernielen, en dan uitharden.

Gieten met de verloren was methode

In de oudheid kwam men erachter dat dit met was kon. Simpel gezegd werd er een vorm in was gemaakt, dat eenvoudig te manipuleren is. Bovendien smelt het al bij een lage temperatuur. Het voltooide wasmodel wordt dan omgeven met gips, en daarna in een oven geplaatst om de was te smelten en te laten verdampen. Er blijft dan een holle gipsen mal achter die de temperaturen van het metaalgieten aankan.

3D Printen

Enthousiaste 3D printer gebruikers hebben dit proces, of iets vergelijkbaars, ook al gebruikt om zo metalen 3D prints te vervaardigen. Hoewel er 3D printers zijn die daadwerkelijk in was kunnen printen, veelal gebruikt door ontwerpers van sieraden, werkt het proces ook met verscheidene types 3D geprinte kunststof, waaronder PLA. Het hangt er allemaal vanaf hoeveel asresten ontstaan tijdens het wegbranden van de kunststof. Sommige kunststoffen zijn beter dan andere.

Form 2

Met de nieuwe Formlabs Form 2 3D SLA printer is het mogelijk om direct in “castable resin” te printen. De hiermee geproduceerde modellen branden gegarandeerd 100% schoon uit zodat je maximaal detail behoudt. Speciaal ontwikkeld voor ontwerpers van sieraden en complexe metalen prototypes.

3D metaalgieten bij Turtle Creations

Turtle Creations heeft zich inmiddels gespecialiseerd in het gieten van 3D modellen in metaal en kan op aanvraag uw modellen in diverse soorten metaal uitvoeren. Bezoek daarvoor onze speciale pagina over het 3D metaalgieten voor meer informatie: http://www.3dgieten.nl/

Hiernaast zie je een dwarsdoorsnede van de verloren was methode met gietkanalen en gietstroom.

Je zou zeggen dat dit allemaal vrij eenvoudig is, maar er komt meer bij kijken. Je kunt niet zomaar een 3D print in gips mikken en bam, je hebt een mal. Nee, je moet ervoor zorgen dat je “gietkanalen” hebt die het metaal betrouwbaar naar alle delen van de mal kunnen transporteren. Je wil misschien ook de hoeveelheid metaal die gebruikt wordt reduceren door het solide 3D model hol te maken.

Roland Nikolic

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.

Schrijf je in voor de nieuwste products updates op het gebied van 3D printen!
We houden niet van SPAM dus je kunt je  op elk moment uitschrijven. (GDPR compatibel)
Inschrijven
close-image