+31 592 201 001 info@turtlecreations.nl

Schroeven of schroefdraad in 3D Prints gebruiken

Schroeven of schroefdraad in 3D Prints gebruiken

Een veelvoorkomend vraagstuk bij designs bestaande uit meerdere delen is hoe je de verschillende onderdelen van het 3D geprinte prototype gaat verbinden Ga je lijmen, klikken of misschien schroeven? We gaan even op die laatste optie in en kijken wat de mogelijkheden zijn om schroeven als montagemiddel voor je 3D prints te gebruiken.

Veel van onze zakelijke klanten ontwikkelen behuizingen voor uiteenlopende toepassingen. Dit kan voor zowel intern gebruik zijn, om bijvoorbeeld de eigen productielijn te verbeteren, als voor een externe opdrachtgever. Vaak lijkt lijmen de eenvoudigste optie, maar doorgaans is van belang dat de behuizing ook weer uit elkaar gehaald kan worden. Dan rijst snel de vraag of het gebruik van schroeven een mogelijkheid is en of je dan schroefdraad gaat toevoegen aan je model of dat je een andere oplossing toepast. Het grote voordeel van metalen schroeven is ten eerste de mechanische sterkte en ten tweede de bestendigheid tegen herhaaldelijk in en uit elkaar schroeven.

Met het op de markt verschijnen van steeds meer printmaterialen die zich expliciet op engineering toepassingen richten komen er ook meer mogelijkheden om je prints te gebruiken in combinatie met traditionele metalen onderdelen. Zo heb je voor FDM printers al filamenten van zoals carbonfiber, polycarbonaat en nylon en voor SLA printers zit de ontwikkeling voor engineering resins is een enorme stroomversnelling. Zo is er voor de Form 2 een hele reeks specialistische materialen beschikbaar zoals de Tough, High Temp, Durable en Flexible resin.

Het bekende bedrijf Formlabs richt zich steeds meer op de ontwikkeling van engineering materialen en houden zich daarom ook actief bezig met de verbinding van verschillende geprinte onderdelen. Op basis daarvan hebben ze een mooi overzicht gemaakt van de diverse mogelijkheden om schroeven en schroefdraad in je design te gebruiken. Ze doen dat aan de hand van voorbeelden uit hun eigen praktijk en suggesties vanuit de community. De voor- en nadelen worden uitgebreid doorgenomen en zijn voor iedereen die zich met samengestelde designs bezig houdt een waardevolle lezing.

Lees hier het hele verhaal.

Roland Nikolic

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.

Schrijf je in voor de nieuwste products updates op het gebied van 3D printen!
We houden niet van SPAM dus je kunt je  op elk moment uitschrijven. (GDPR compatibel)
Inschrijven
close-image