+31 592 201 001 info@turtlecreations.nl

MoonRay SLA 3D Printers beschikbaar

MoonRay SLA 3D Printers beschikbaar

We zijn vanaf april officieel dealer van de MoonRay SLA printers van SprintRay. Deze SLA printer met een hele hoge print resolutie is een mooie aanvulling op ons product assortiment.
De MoonRay printers hebben een hoge resolutie in de x-y richting van 100 micron tot 75 micron en met een laaghoogte van minimaal 20 micron is dit met recht een hoge resolutie printer te noemen.

Door gebruik te maken van een UV-LED projector, wordt het gehele bouw oppervlak in één keer belicht. Hierdoor zijn snelheden mogelijk tot 2,5 cm per uur. Dit is ongeacht de complexiteit en het volume van de te printen onderdelen.

Hier neemt de Moonray duidelijk een voorsprong op enkele andere SLA machines die met een laserstraal werken. Bij gebruik van een laser als UV bron, is de print tijd namelijk wel afhankelijk van de complexiteit en het oppervlak per laag.

Ook zijn de gebruikskosten van de Moonray 3D printer lager dan bij concurrerende systemen. De film die wordt gebruikt op de bodem van de Resin tank, gaat namelijk tot 50 liter resin mee. Bij vergelijkbare systemen is dit maar 2 liter. Hierdoor hoef je deze film minder vaak te vervangen.

Door de constructie van het bouwplatform en de manier van belichten zijn er ook minder punten waar de machine op gekalibreerd hoeft te worden. Hierdoor is de kans op fouten aanzienlijk kleiner dan bij een laser systeem. Enkel de belichtingstijd is van belang. In de software is hier standaard een stappen plan voor aanwezig en kan door de gebruiker zelf worden uitgevoerd.

De software die bij de Moonray printer komt is helder en duidelijk. De support generatie is verrassend goed en ook het verwijderen is met de laatste software update een stuk makkelijker geworden.

De Moonray 3D printer heeft standaard profielen voor de resins van SprintRay zelf en de resins van NextDent. Het gebruik van UV resins van andere fabrikanten is niet gelimiteerd en de machine functioneert ook exact op de zelfde manier met ander resin. Wel zal een ander resin gekalibreerd moeten worden met de juiste belichtingstijd. Hiervoor heeft SprintRay een duidelijke handleiding beschikbaar.

Zelf heb ik inmiddels al een behoorlijk aantal prints met deze machine gedaan. Op wat opstart issues na, is de ervaring zeer goed. Na jaren met FDM gewerkt te hebben is de overgang naar SLA natuurlijk wel even wennen. Ik zag voornamelijk op tegen het schoonmaken van de machine. Dit is me uiteindelijk 100% meegevallen. Door het gebruik van een rond resin VAT, heb je geen hoekjes en kun je met de bijgeleverde rubber spatel, de overgebleven resin heel gemakkelijk terug gieten in de fles. De flessen van SprintRay zelf hebben een grote opening waardoor je geen trechter nodig hebt om het overgebleven resin terug te gieten. Dit scheelt weer een extra onderdeel schoonmaken.

Wel raad ik aan om voldoende IPA (Isopropylalcohol) bij de hand te hebben om alles goed schoon te maken.

De machine is verkrijgbaar in twee uitvoeringen. De S100 en de D75. Hieronder staan de verschillen tussen deze twee.

Model D 75 Specificaties Model S 100
75 Micron XY Resolutie 100 Micron
101,6 x 50,8 x 203,2 mm Bouw Volume 127 x 76,2 x 203,2 mm
20, 50, of 100 Micron Z Resolutie 20, 50, or 100 Micron
2,5 cm per uur verticaal Printsnelheid 2,5 cm per uur verticaal
Standaard, Castable, Dental Materialen Standaard, Castable, Dental

Door de hogere resolutie is de D75 vooral geschikt voor Mensen die sierraden maken aangezien SprintRay ook Castable resin heeft welke schoon uit te branden is. Ook is deze machine zeer geschikt voor dental toepassingen. Dit komt mede ook doordat SprintRay de focus heeft op de Dental markt en de machine direct klaar is voor het gebruik van de NextDent resins. SprintRay heeft zelf ook een aantal Dental resins in het assortiment. Deze zijn ook via onze webshop verkrijgbaar.

De S100 is met het iets grotere bouwvolume geschikt voor algemeen gebruik en zeer geschikt voor prototypes.

Al met al een machine met een lage leercurve, waar je snel me aan de slag kunt en waar je veel plezier aan kunt beleven.

Als je eerder vooral met FDM hebt gewerkt zal deze machine je zeker verbazen. Het kleine detail dat deze 3D printer kan printen is echt prachtig. Het eerste project waar we deze machine voor hebben gebruikt zie je hieronder. Een schaamodel met een lengte van ongeveer 65cm. Het op frame, de horizontale buizen en de kast na, zijn alle onderdelen geprint met de MoonRay S100.

Beide machines en de benodigde materialen zijn per direct leverbaar. Wil je de S100 bekijken? Maak dan een afspraak en kom langs bij ons op kantoor.

Bekijk de D75 in de Shop

Bekijk de S100 in de shop

Peter Groen

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor de nieuwste products updates op het gebied van 3D printen!
We houden niet van SPAM dus je kunt je  op elk moment uitschrijven. (GDPR compatibel)
Inschrijven
close-image